AjtóDesign Kft.
Az építkezés alkotó örömét akkor érezhetjük át igazán, ha kellő körültekintéssel, előrelátással valamennyi olyan igényünket megfogalmazzuk, feltárjuk, amely a több évtizedre szóló beruházásunk használata során felmerülhet.

Az ablakbeépítés új kihívásokat tartogatott számunkra is a Passzívházak hazai elterjedése kapcsán. Olyan új anyagokat és technológiákat kellet megismernünk, amelyeket idehaza eddig nem alkalmaztunk. Izgatottan vártuk az elmúlt évben az első légtömörségi vizsgálatot a speciális technológiával végzett ablakbeépítésünk után. Az eredmény megnyugtatott bennünket, hogy jó úton járunk a tanulásban.

Mi is az a Blower – Door teszt?

A passzívház minősítés alapvető vizsgálata az úgynevezett Blower Door, ami az épület légtömörségét méri, vagyis a segítségével meg lehet találni a tömítési hibákat mind anyílászárók, mind a csövek, illetve a vezetékek körül. A minősítés feltétele, hogy az épületből egy óra alatt ne távozzon több, mint az összes levegő 60%-a, a 100% azonban még jónak számít.

A mérést úgy végzik, hogy először megvizsgálják, hogy alapállapotban mekkora a külső és a belső légnyomás. Az ajtókeretbe egy vászonajtó keretet rögzítenek, amelyhez légtömör módon illeszkedik egy ventillátor. Ez kiszivattyúzza a levegőt a lezárt épületből, és a hozzá csatlakozó számítógép jelzi, hogy a térbe óránként mennyi levegő áramlik be. A rendszer fix, (50-60 pa) nyomáskülönbséget hoz létre, ez körülbelül akkora, amekkora 30 km/h szélsebességnél jönne létre. Azoknál a pontoknál, ahol nagyobb a légáramlás, kézi légsebességmérővel is mérnek.


Mi a hazai átlag?

A hazai Bloer Door teszteket végző szakemberek tapasztalatai szerint egy átlagos magyarországi épületnél az összes levegőmennyiség 4-5-szöröse szökik el, és csak az épületek 10-15%-a ér el 3-nál –vagyis az összes levegő háromszorosánál – jobb eredményt. Ugye ez milyen messze van az elvárt követelmény értékétől?

Milyen eredmények részesei lehettünk az ablakbeépítési munkák révén:

Mind a négy épületen végzett mérés a 25 – 38 % – os tartományba esett, tehát a passzívházakkal szemben támasztott követelmény közel kétszeresét produkáltuk köszönhetően a minőségi Internorm termékeknek és az ahhoz méltó szolgáltatásunknak.

Az Önök személyes tanácsadói:


eke-gabor
Eke Gábor
Az Ajtódesign Kft ügyvezetője.
Besenyei Mátyás
Faipari mérnök